2015. május 30., szombat

Lengyel Dávid és Kuba Richárd - Holtak világa : A jóslat + Kozma András naplója

A tavasz, a kikelet, a megújulás évszaka... Gyakorlatilag ezt "jelzi" a Húsvét is, ami Krisztus feltámadását ünnepli, és bevezet bennünket ebbe a lázas, illatos, nyüzsgő világba, a téli nyugalom után. Én is valami hasonló témakörben kezdtem el olvasgatni áprilisban... bár kissé fonákjáról megközelítve a dolgot, ha úgy vesszük. Mert ugye egy zombi-apokalipszis lehet nyüzsgő és lázas, de illatos és ténylegesen megújuló aligha. :)

Mondhatom, hogy újfent csemege érkezett hozzám, mikor találkoztam az előttem ezt olvasó Moly-lánnyal. Ugyanis a zombiregények alapból nem özönlik el a könyvpiacot, szemben a vámpíros irodalommal (pedig a zombiktól ez abszolút érthető is volna: tömegesen megszállni a könyvesboltokat és onnan terjedni tovább, haha...), DE! ezenfelül még magyar szerző magyar poszt-apokaliptikus kisregénye is volt ez.
A csemege mivolta pedig nem is abban állt, hogy egyszer csak itt teremnek Budapesten a zombik, aztán egyszeriben már mindenhol az országban... Valljuk be: a zombisztorikból nagyon nagy változatosságot nem lehet kihozni (ebből a szempontból az örök riválisok, a vámpírok "menőbbek"). A kötelező karakterekkel kell dolgozni, mint menekülő túlélők, akik között vannak okosak és rátermettek, valamint pancserek és rosszindulatúak. A nemek közti leosztás nyilván tetszőleges. :)
Szóval az, ami miatt ez a regény más, mint az eddigiek, hogy egyszerre kettőt is olvashatunk. Mivel van egy úgymond "előzmény sztori" (András naplója) és van egy főszál (Holtak világa), amiben katonák olvassák végig András naplóját, de előzőből megtudod a főszálból kimaradt (vagyis inkább kicsit másképpen feldolgozott, naplózott) részleteket. Ez nekem totális újdonság volt könyvként és tetszett is. Tulajdonképpen egyes filmeket is így készítenek el, csak ugye a moziban nem két vetítővásznon dolgoznak, hanem itt-ott megtörik a cselekményszálat és idéznek részleteket, narrálják az eseményeket úgymond.

"Könyv kabátban" :)
Neem, ez nem a "Kelemen kabátban" formáció új terméke, ez kérem olyasmi, ami igazán stílusossá teszi az olvasást útközben. Főként szép fővárosunkban utazgatva láthatjuk a jelenetet a metrón, vagy buszokon, hogy az utasok viszik magukkal a szellemi táplálékot és igyekeznek megóvni közben a könyveket. Ki csak újságpapírba csomagolja, ki borítót tesz rá (Mi is készítettünk már ilyet, lásd itt!)...de hallottatok már a könyvkabátról? :)
"Bazsüsszös" könyvkabát :)
Zseniális kis találmány, engem a bátyám és a felesége leptek meg szülinapomkor ezzel a kis aprósággal, ami mondhatom, nagyon jó választás volt. Szuperül elfér benne egy átlag könyv (persze a méret korlátozza, hogy mit tehetünk bele), és tutira védve van karcolástól, gyűrődéstől (nem vízálló, de ez nem róható fel hiányként, mert annyira menő leszel vele).
Magyar tervező munkája, amit azon a bizonyos kézműves termékeket forgalmazó webshopban találhatunk meg, ahová mindenki benéz, aki tudja, hogy hol keressen szépet és jót .
Szóval rajta! Keressetek, rendeljetek kabátot a könyveitekre (marysbags)! :) Mert az olvasás igenis van annyira menő, mint egy szép tokba burkolt okostelefonnal szelfizni. :D 



Ez a regény is elsőkönyves munka, ami (bejegyzéseink között nem az első, és reméljük nem is az utolsó) terjedelmét tekintve, a naplóval együtt nagyon kényelmes. Mivel elvileg készül egy második és harmadik rész is, kíváncsian várom a folytatást. Bevezetésnek ez is ügyes. Jó ötlet volt, hogy Lengyel Dávid és Kuba Richárd "hazahozták" a történetet, és így kicsit közelebb kerültünk a katasztrófa elképzeléséhez (hiszen, ha valami a tengerentúlon zajlik, az eléggé távoli nekünk). Én személy szerint zabálom a zombis történeteket, szinte minden érdekel, ami a témában megjelenik; ezért is örülök, hogy kis hazánkban is találni már zombiregényt. :) Kissé sablonos volt ugyan, hogy ez is az USA-ból tört át Európába, de... Amerikáról végül is el tudjuk képzelni, hogy ezt is megtehetnék, ha akarnák. Vagy lehet, hogy a folytatások majd meglepnek valami alternatívával? (Olyan izgalmas találgatni.)
András - a főszereplő - köszönhetően enyhén paranoiás személyiségének, nem abba a táborba tartozik, akiket teljesen váratlanul ér a dolog. (Ő bizony terveket kovácsol, fegyvert szerez és úti pakkot készít össze magának vész esetére. És most felteheti magának mindenki a kérdést, hogyha hallana valami kifejezetten rémhírnek számító távoli dologról, mit tenne: ülne a babérjain békésen, vagy kezdene készülődni?) A regény - bár rövidke - tökéletesen hozza a klasszikus "horror forgatókönyvi" elemeket: kezdeti pánik, gyors lefolyású végítélet, átmeneti, de nem vállalható megoldás, újabb felfordulás, majd a folytatást ígérő rejtelmes befejezés. (Nagyon remélem, hogy meg is lesz valósítva a követkő két rész ötlete!) Szerencsére az erkölcsi moralizálás és a szerelmi szál is csak annyira van megjelenítve, amitől nem akarjuk sarokba dobni a könyveket (részemről abszolút hiszek abban, hogy a világvégén is felmerülnek kérdések olyan témakörben, hogy szabad-e önbíráskodni, vagy sem; illetve a társaság, az intimitás iránti igényünk az, ami végül is életben tart bennünket, tehát van létjogosultsága ezeknek a szituációknak egy zombi történetben is, de mint mindent, ezt is lehet túlzásba vinni. Szerencsére itt nem így volt).

Ennyi molybolyag jár nekik:



Türelmesen várjuk a folytatást, amely idén télen fog megjelenni a források szerint. Ezen kívül reményeink szerint kapunk egy exkluzív interjút a szerzőktől a megjelenés előtt...
Jó szórakozást addig is! :)

---------------------------------------------------------------
Forrás: http://holtakvilaga.hu

0 hozzászólás:

Szólj hozzá!