2014. június 21., szombat

Könyvhét - Hét könyv

Kedves Molyolók és Bloggerek!

Az elmúlt héten tartották meg az idei könyvhetet, immár 85. alkalommal. Sajnos az egészre annyira nem tudtam rákoncentrálni, mint amennyire szerettem volna... Egészen pontosan egy fél délelőttöt sikerült néhány pici pavilonban eltölteni. Csak annyira volt lehetőségem, hogy kézbe vegyek néhány szépséget, kicsit megsimogassam őket, aztán már menni is kellett tovább. Minden esetre nem volt hiábavaló a dolog, mert felnyaláboltam pár, kiadványokat bemutató ingyenes magazint és azokat legalább jó alaposan átnyálaztam a medencepartján, a strandon! :)
Így esett a választásom néhány könyvre, amiket az elkövetkezendő időszakban mindenképp igyekszem majd beszerezni és elolvasni, majd megosztani Veletek! Érdekes ám, hogy kinek miért tetszik meg egy könyv...Van, aki kifejezetten a műfajt keresi, van aki az újdonságokra ácsingózik. Van, mikor megszólít minket a borító, a stílus, a kiadvány szépsége (akárcsak a küllemre oly vonzó emberek), előfordul, hogy a cím annyira beszédes, hogy meg kell próbálkoznunk a könyvvel. Szerintem azonban a könyvválasztás is olyan, mint a ruhapróba: becibálod magaddal a halom rucit (mert jó a szabása, tetszik a színe, illik hozzád a minta, mert örök klasszikus, ami mindenhez jó lesz) és végül egyet viszel haza. :)
Én majd ezeket szeretném közelebbről megismerni: 



Az Európa Könyvkiadó "2014/Tavasz-Nyár" kiadványából:

Stephen King / Joyland - nagyon szeretem King korábbi rémtörténeteit, így mindig szívesen veszem kézbe az újdonságokat. Erre is nagyon kíváncsi leszek. A néhány évvel ezelőtti Duma Key (2008) is nagy kedvencem volt. Alig várom, hogy hozzá jussak! :)

Fülszöveg: Joylandben, az attrakciókkal teli észak-karolinai vidámparkban jókedvet és boldogságot árusítanak, legalábbis tulajdonosának üzleti filozófiája szerint. De azt nem reklámozzák, hogy évekkel azelőtt brutálisan megöltek ott egy lányt, akinek a szelleme azóta kísért az elvarázsolt kastélyban.
Ide érkezik nyári munkára Devin Jones, a magánéleti válsággal küzdő egyetemista. Elhagyta a barátnője, és fogalma sincs, mihez kezdjen az életével. Amikor tudomást szerez Joyland titkáról, nyomozni kezd, hogy kiderítse, vajon ki lehetett a gyilkos. Madame Fortuna, a médium veszélyre figyelmezteti... Csak nem várható újabb, hasonló gyilkosság? És ki lehet a kutyás kisfiú meg a piros sapkás kislány Devin jövőjében?
Stephen King új regénye a krimi, a kísértethistória és a romantikus fejlődésregény egyéni ötvözete, amely izgalmas cselekményével, remek jellemábrázolásával és a vurstlis világ sajátos nyelvének megidézésével még az író rajongóinak is meglepetést szerez. (forrás: www.europakiado.hu)

~

Patrick Ness / A daruasszony - Ness munkásságát még nem ismerem, így ha sikerül majd elolvasnom valami újat ismerhetek meg. A rövid leírás, amit a kis újságban találtam róla felkeltette az érdeklődésemet, mivel kis misztikumot sejtek a történetben. Remélem lesz is benne! :)

Fülszöveg: "Te körülbelül hatvanöt százalék vagy, és azt hiszem, az én minimális elvárásom olyan hetven körül lehet - mondta a felesége, amikor elhagyta."
George Duncan negyvennyolc éves, elvált és végtelenül magányos, mivelhogy túl jóindulatú ahhoz, hogy igazán komolyan lehessen venni. Egy éjszaka éles, fülsértő hangra riad fel, és amikor elindul, hogy felkutassa a zaj forrását, egy nyíllal átlőtt szárnyú, óriás fehér darut talál a kertjében. Nekigyürkőzik, kihúzza a daru szárnyából a nyílvesszőt, a madár elrepül - ám George-nak attól a naptól fogva új, mesés irányt vesz az élete. Megismerkedik Kumikóval, a titokzatos, kit tudja, honnan érkezett lánnyal, aki felforgat benne mindent, amit addig a valóságról, önmagáról vagy a szerelemről gondolt.
Kicsoda Kumiko?
És kicsoda George?
És végül, de nem utolsósorban: miféle megváltást várhat egy daru egy tűzhányótól?
A Káosz-trilógia vagy a Szólít a szörny Magyarországon is népszerű, számos díjjal kitüntetett szerzője ezúttal felnőtteknek szóló könyvet írt, amely egyszerre klasszikus komédia az életközepi válságról és misztikus mese. S mint a jó mesék általában, szép és kegyetlen... (forrás: www.europakiado.hu)


A 85. Ünnepi Könyvhét, 13. Gyermek Könyvnapok újdonságaiból:

Nyulász Péter / Ciprián : a Balaton hercege - na, ezt konkrétan bazira várom! Már az Unokahúgomnak is szóltam, hogy megjelent a Helka folytatása. Mivel a Helkától dobtam egy hátast erre különösen kíváncsi leszek, hiszen a cím szerint már új főszereplőre fog koncentrálni a történet. Az biztos, hogy az illusztrációt nem ugyanaz a hölgy készítette, mint az első részben. (Ettől mondjuk még nem megyek a falnak. :D)

Fülszöveg: Felbukkan egy kopott bundás, ha innen nézem macska, ha onnan inkább tyúkszerű lény, Mitmitke. Megjelenésével izgalmas kalandok sora veszi kezdetét. Az előző kötetből megismert szereplők útjuk során új barátokat és ellenségeket szereznek. Megtudjuk, hogyan keletkezett száz halom Battán, tengerszem a Megyer-hegyi malomkőbányában, földvár a Balatonnál, vagy a Sió csatorna. A fődipicinyek, nyápicok, dinkák, sziporkák, csordásfarkasok, Zemúr és Mitmitke, úgy gabalyítják a történet szálait, hogy azok az óbudavári mosókutat övező fa gyökereihez lesznek hasonlatosak. Ciprián a varázslat helyett a józan ész hatalmában bízik, ám elvarázsolja az az érzés, ami néha elveszi az eszünket. (forrás: www.moly.hu)

~

Kiss Ottó / Ati repülni tanul - ennek a könyvnek is a leírása és a kedves borítója fogott meg. És hát bevallom érzelmi szálak fűznek az Attila névhez, két számomra fontos fiúkát is így hívnak, hát gondoltam elolvasok majd egy "atis" könyvet. :) Legyen miről csevegni a srácokkal! :)

Fülszöveg: Ati nagyon szeretne repülni. Álmában már sokszor előfordult, és a valóságban is majdnem felemelte őt a szél, de az valahogy mégsem volt az igazi.

Lehet-e repülni egy esernyővel vagy egy papírsárkánnyal? És vajon mi köze van a padláson talált, pilótasapkás férfi fotójának Ati ábrándjaihoz és vágyaihoz?
Nagyapa alakja rejtélyes módon kapcsolja össze múlt és jelen, álom és valóság történéseit, és Ati végül tényleg felszállhat!
Hanga Réka szárnyaló tereket és álombeli dimenziókat teremtett Kiss Ottó új Ati történetéhez. Varázslatos mesekönyv született. (forrás: www.cerkabella.hu)

~

Egressy Zoltán / Százezer eperfa - ha jól láttam ez nagyot fog szólni az idei nyáron. Jártamban-keltemben (persze már ebben az ajánló magazinban is kiszúrtam) észrevettem, hogy valamelyik napilap egy egész cikket szentelt a könyv bemutatására. Olyan rövid ebben a könyvheti kiadványban a leírás, mégis annyira magával ragadó, hogy ezt is szívesen elolvasnám, és imádom az eperfákat is! :)

Fülszöveg: "Budapesten a Szélkirály!
Értesülésünk szerint tegnap este teljes titokban Magyarországra érkezett Francesco Ventoso, a Meteorológiai Világszervezet, a World Meteorological Organization végrehajtó tanácsának egyik prominens tagja, a világ egyik leghíresebb szél- és zivatarkutatója.
A svájci székhelyű, csaknem kétszáz országot tömörítő szervezet gyakorlatilag a kezdetektől fogva élénk figyelemmel kíséri a Kárpát-medencében zajló időjárási anomáliát. A szervezet többszöri puhatolózása, majd kifejezett kérése ellenére sem kapott meghívást Budapesttől, annak ellenére, hogy az immár egész világot egyre nagyobb mértékben aggasztó szélcsend kiindulópontja és epicentruma tudvalevőleg a magyar főváros."
Hat ember élete gabalyodik össze a tomboló viharban egy margitszigeti eperfa alatt. Hat magányos emberé, akinek története van, és dolga egymással - bár kérdés, hogy kinek, kivel, micsoda. Mintha csak azért sodorta volna őket egymás útjába a szél meg a véletlen, hogy mindezt kiderítsék.
A minden oldalról heves és felkavaró kiderítő manőverek háttere a jelen különös időjárási anomáliától sújtott Magyarországa, és ahogy haladunk előre a történetben, ahogy a vihart felváltó szélcsend rátelepszik nemcsak a tüdőkre, de a szívekre is, a háttér lassan előtérbe nyomul, hogy átvegye az irányítást az egyéni sorsok felett:
"egyfajta ébredés ez mégiscsak, de nem álomból, hanem valóságból egy másik valóságba, a fények rögtön megváltoznak, ahogy eláll az eső, skandináv típusúak, ők ezt nem tudják, ezt Orsolya tudná, ha ott lenne velük, akkora a csend, amekkorát soha nem hallottak még, és nemcsak csend ez, üresség is, totális elmúlás, visszavonhatatlan élettelenség, halálos semmi, tébolyító süketség..."
A Portugál világsikerű szerzőjének második regénye utópia a jelenből, minden aktualitáson túlmutató, igazi téttel. (forrás: www.europakiado.hu)


Az új Könyvpiac Ünnepi Könyvhét 2014 kiadványából:

Kelecsényi László / FilmSZEXtétika - Azt hiszem többek közt ezt is sikerült a rövid könyvheti látogatáson kézbe vennem. Azt hittem, hogy nem filmes szakkönyv, hanem valami ponyva. Kicsit bele is lapoztam, hogy eldöntsem, és láttam, hogy teli s tele van filmelemzésekkel, amik a szexualitást már olyan tényként kezelték, mintha levegőt vennénk. Manapság ez már tényleg így van, a fülünkön folyik ki a sok testnedv egy-egy film láttán. De míg idáig eljutottunk, mint az idősebb testvéreknek, itt is utat kellett törnie valakiknek. És én rájuk vagyok kíváncsi! :)

FülszövegA hatvanas évek szexforradalma és a hetvenes évek pornóhulláma letörölt minden szabályt és tiltást az ún. jó erkölcsök táblájáról. Milyen folyamat zajlott? A filmművészet szabadságharca vagy az ízléstelenség ellenforradalma? Erre a kérdésre keresi a választ Kelecsényi László filmtörténész közel kétszáz, művészi szándékú mozgókép tanulságait elemezve. Elemi ösztöneinkről szólva kalandozik az érzékek birodalmában, áttekintve az elmúlt fél évszázad során forgatotterkölcstelen meséket, melyekben olykor eladó a szerelem, amikor már nincsenek késői találkozások, és szinte senki sincs szerelemre hangolva,mikor majdhogynem tilos a szerelem, s a férfiak és nők nyíltan vállalják az új kor jelszavát, csak szexre kellesz, vagy még durvábban szólva, dugj meg! Mire senki sem süti le a szemét, még a moziban sem. (forrás: www.scolar.hu)

~

Neil Gaiman / Óceán az út végén - Gaiman is azon írók közé tartozik, akiknek annyira sajátos stílusuk van, hogy már csak amiatt is hajlandó vagyok elolvasni egy könyvet, mert ő a szerző! Több könyvet olvastam tőle, és megnéztem pár filmadaptációját és imádom! Szerintem ez nem új megjelenés, csak ebben a kiadványban találtam az idegennyelvű könyvek között...persze én kényelmes leszek, és magyarul keresem majd. :)

Fülszöveg: Amikor egy emlék felenged, a múlt szivárog ki belőle. Mit tehet egy hétéves fiú, ha az addig nyugodt, vidéki életet megzavarja valami, ami nagyobb nemcsak nála, de az általa ismert felnőtteknél, sőt az általa ismert világnál is? Hirtelen elszakad a saját családjától, és egyetlen hely van ahová mehet, egy ház a földút végén. Ebben a házban három nő lakik, három nemzedék, nagymama, anya és lánya, akik sokat láttak és még többet tudnak. Ismerik a titkos utakat és lebegő járatokat, értik a halk szavakat és a néma igéket, jártak a földeken innen és a vizeken túl. Ők segíthetnek, csakhogy mint mindennek, a segítségnek ára van. Neil Gaiman új regénye a gyermekkor varázslatát mutatja a felnőttlét karcos szemüvegén át, az ártatlanság elvesztését a tapasztalat párás tükrében, hírnevéhez méltóan egy olyan történetben, amely semmihez sem hasonlít. (forrás: www.agavekonyvek.hu)
Nos ennyit, az elmúlt Könyvhétről, amiről gyakorlatilag lemaradtam... Viszont sikerült picit előre dolgoznom, és így, amíg felhajtom ezeket az újdonságokat tudok Nektek már elolvasott könyvekről hozni anyagot, hogy ne álljon itt a blog, mint a poshadt tóvíz! :) (Ha már nyár van, akkor egy ilyen hasonlattal élek.)

0 hozzászólás:

Szólj hozzá!